Σε ζωηρά και φωτεινά χρώματα, μικρές και μεγάλες, φέρνουν πολλά χαμόγελα, χαρά και ένα ζεστό καλωσόρισμα.
Είναι ιδανικά λουλούδια για κάθε περίσταση είτε επιλεχθούν μόνες τους, είτε σε μπουκέτο σε συνδυασμό με άλλα λουλούδια.

Εύκολες στη φροντίδα τους και κρατάνε πολύ στο βάζο αφού δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από φρέσκο καθαρό νερό. Φροντίστε να αλλάζετε το νερό τακτικά και να κρατήσετε τα λουλούδια σε δροσερό μέρος, μακριά από άμεσο ήλιο και μακριά από πηγές θερμότητας.
Το καθημερινό κόψιμο των μίσχων θα βοηθήσει να διατηρηθούν και να κρατήσετε στο χώρο σας τις ζωηρές ζέρμπερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ονομασία και προέλευση

Προέρχονται από την Αφρική, τη Νότια Αμερική και την τροπική Ασία. Η πιο δημοφιλής ποικιλία είναι η “gerbera jamesonii”.
Το 1737 της δόθηκε το όνομα “gerbera” (ονομασία γένους) προς τιμήν του Γερμανού βιολόγου και φυσιοδίφη Traugott Gerber και το είδος (ονομασία ποικιλίας) “jamesonii” ονομάστηκε από τον Σκωτσέζο Robert Jameson που το ανακάλυψε στη Νότια Αφρική, το 1884.

Το 1884 ο Robert Jameson, Σκωτσέζος επιχειρηματίας σε αναζήτηση χρυσού που έκανε ανασκαφή σε ένα ορυχείο στην περιοχή Barberton, στη Νότια Αφρική ανακάλυψε κάποια είδη ζέρμπερας και ως ερασιτέχνης βοτανολόγος που ήταν, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον γι΄αυτές. Όταν επέστρεψε στην κατοικία του στο Durban της Νότιας Αφρικής, έφερε κάποια φυτά μαζί του τα οποία και έδωσε αρχικά στον Βοτανικό Κήπο στο Ντέρμπαν.

Το 1888 τα έστειλε και στο Kew Gardens (ιδρύθηκε το 1840 και κατέχει την μεγαλύτερη συλλογή φυτών στον κόσμο) στην Αγγλία. Πρότεινε την ονομασία των ειδών στον Joseph Hooker (τότε διευθυντής των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων στο Kew) ο οποίος και έδωσε εντολή να ξεκινήσει άμεσα η αύξηση και ανάπτυξη των ειδών της ζέρμπερας.

Έτσι το 1890, η ζέρμπερα καλλιεργήθηκε και αναπτύχθηκε σε περισσότερους χρωματισμούς. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, σταμάτησε η καλλιέργεια της και ξεκίνησε πάλι στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η δημοτικότητα της ταξίδεψε σύντομα σε καλλιεργητές στην Ολλανδία, όπου μέχρι και σήμερα είναι η κύρια χώρα διανομής της.

Σε υπέροχα, πλούσια χρώματα και με την κλασική τους εμφάνιση τους γρήγορα αγαπήθηκαν και μπήκαν στα βάζα για να φωτίσουν και να δώσουν ζωντάνια στα σπίτια και στις επιχειρήσεις.
Αρχικά, ήταν διαθέσιμες με πράσινο χρώμα στο κέντρο τους και το 1990 ξεκίνησε η διάδοση με το σκούρο κεντρικό χρώμα.

 

Γνωρίζατε ότι ζέρμπερες είναι το πέμπτο πιο δημοφιλές λουλούδι στον κόσμο;
Τα τριαντάφυλλα είναι στην πρώτη, ακολουθούν τα γαρύφαλλα στη δεύτερη, την τρίτη θέση κατέχουν τα χρυσάνθεμα, την τέταρτη οι τουλίπες και την πέμπτη θέση οι ζέρμπερες.

Τι συμβολίζει η ζέρμπερα;

Οι ζέρμπερες ανήκουν στην οικογένεια Asteraceae, όπως και οι μαργαρίτες και μοιράζονται την ίδια έννοια, δηλαδή την αθωότητα και την αγνότητα.

Η σημασία τους διαφέρει ελαφρώς, κυρίως λόγω της μεγάλης ποικιλίας των ζωηρών χρωμάτων που συνδέονται εν γένει με τα συναισθήματα της χαράς και της ευτυχίας. Αυτό δίνει στις ζέρμπερες την προστιθέμενη έννοια της χαράς.
Υπάρχουν πολλοί τύποι λουλουδιών που μπορούν να σας βοηθήσουν να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας στους αγαπημένους σας. Η ζέρμπερα όμως ξεχωρίζει με τα ιδιαίτερα χρώματα της να ακτινοβολούν.

Χρώμα και έννοιες

Τις ζέρμπερες τις βρίσκουμε στα ανθοπωλεία σε πολλά χρώματα όπως στο σαγηνευτικό κόκκινο, στο φωτεινό πορτοκαλί, στο ηλιόλουστο κίτρινο, στο απαλό ή έντονο ροζ και στο κλασσικό λευκό.
Μπορούν να δοθούν ως δώρο σε γενέθλια, σε γιορτή, να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες σας, να δείξετε την εκτίμηση σας σε κάποιον, να στείλετε συγχαρητήρια. Σε όποια περίσταση και αν ανήκει το δώρο σας, να είστε σίγουροι ότι ένα μπουκέτο από ζέρμπερες είναι ένα εξαιρετικό δώρο για να φωτίσετε την μέρα κάποιου.

Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό νόημα και συναίσθημα.

  • πορτοκαλί : ενθουσιασμός, ενέργεια
  • κόκκινο : αγάπη, ρομαντισμός
  • λευκό : αγνότητα και αθωότητα
  • ανοιχτό ροζ : θαυμασμός, συμπάθεια, μεγάλη εκτίμηση
  • έντονο ροζ : ευγνωμοσύνη
  • κίτρινο : χαρά, ευτυχία

Στολισμοί γάμων & βαπτίσεων

Επειδή συμβολίζει την αγνότητα και την αθωότητα και λόγω της κλασικής της ομορφιάς, τη συναντάμε σε πολλές συνθέσεις γάμων και βαπτίσεων. Σε στολισμό γάμου, στις μεγάλες κατασκευές στο ιερό και στις συνθέσεις του εξωτερικού χώρου του ναού. Σε στολισμό βάπτισης, σε γιρλάντα για την κολυμπήθρα και σε κατασκευές.

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

X