Σε φυτό ή κομμένο λουλούδι για τα βάζο, το χρυσάνθεμο θα φωτίσει κάθε χώρο που θα το υποδεχτεί. Υπάρχουν πολλά χρώματα και μεγέθη και είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβρη στα ανθοπωλεία.

Το χρώμα των λουλουδιών μπορεί να επηρεάσει το νόημα πίσω από το χρυσάνθεμο. Για παράδειγμα, εάν λάβετε κόκκινο χρυσάνθεμο είναι σύμβολο αγάπης. Το λευκό αντιπροσωπεύει την πίστη και το κίτρινο την συμπάθεια.

⇒ Τα χρυσάνθεμα συμβολίζουν την ευτυχία, τη μακροζωία, την αισιοδοξία και την πίστη.

⇒ Είναι το 13ο λουλούδι για την επέτειο γάμου.

Tι κάνει το χρυσάνθεμο τόσο ξεχωριστό;

Είναι φουντωτό, πυκνό και με πολλά ανθισμένα κλαδιά. Τα λουλούδια του έχουν σχήμα μαργαρίτας και τα χρώματα ποικίλουν.
Τα λατρεύουμε μέσα στα μπουκέτα λουλουδιών αφού προσδίδουν σε αυτά φανταχτερά χρώματα και πλούσιο μέγεθος. Θα τα δούμε επίσης σε συνθέσεις γάμων και βάπτισης.

Ονομασία

Ονομάστηκε έτσι από το ελληνικό πρόθεμα “chrys-“, που σημαίνει χρυσό (το αρχικό του χρώμα) και “-anthemion,” που σημαίνει λουλούδι. Tο όνομα του δόθηκε από τον Σουηδό βοτανολόγο Carolus Linnaeus, που είναι γνωστός ως ο πατέρας της διωνυμικής ονοματολογίας.
Στην Ελλάδα, είναι γνωστό επίσης και ως Αγιοδημητριάτικο γιατί ανθίζει τον Οκτώβριο, κοντά στην γιορτή του Αγ.Δημητρίου (26 Οκτωβρίου).

Ιστορία

Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα. Λέγεται ότι Βουδιστές μοναχοί τα πήγαν στην Ιαπωνία το 400 μ.Χ. Οι Ιάπωνες Αυτοκράτορες εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από το λουλούδι που συχνά κάθονταν σε θρόνους γεμάτα από χρυσάνθεμα και κατά τη διάρκεια των ετών, γίνεται το Έμβλημα της Αυτοκρατορικής Οικογένειας και επίσημη σφραγίδα του κράτους.

Οι Ιάπωνες λατρεύουν τα χρυσάνθεμα. Το “Kiku” είναι η ιαπωνική λέξη για το Χρυσάνθεμο. Αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη διάρκεια ζωής και την ευημερία των μελλοντικών γενεών. Θεωρείται «σύμβολο του ήλιου», ενώ πιστεύεται ότι ο τρόπος με τον όποιο ανοίγουν τα πέταλα τους δηλώνει την τελειότητα.

Διοργανώνουν κάθε χρόνο ένα μεγάλο φεστιβάλ που ονομάζεται η «Γιορτή της Ευτυχίας» και γιορτάζουν το λουλούδι ως σύμβολο της αισιοδοξίας και της χαράς. Σήμερα, πολλές Ιαπωνικές πόλεις διαθέτουν θεαματικές εκθέσεις για το χρυσάνθεμο.

Παίζει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα τους και το συναντάμε σε πολλά αξεσουάρ, κιμονό, τσάντες και στα ιαπωνικά διαβατήρια.
Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, όταν τα χρυσάνθεμα τοποθετούνται σε εσωτερικό χώρο φέρνουν φως, χαρά και ζεστασιά.

Xρυσάνθεμα στην Ευρώπη και την Αμερική

Τα χρυσάνθεμα έφθασαν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα πιθανώς από ολλανδούς εξερευνητές και ταξίδεψαν στη Βόρεια Αμερική με τους πρώτους αποίκους.

Φροντίδα φυτού

Φως

Τοποθετήστε το σε σημείο που να παίρνει αρκετό ηλιακό φως (τουλάχιστον 5-6 ώρες την ημέρα).

Πότισμα

Το καλοκαίρι ποτίζουμε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Το χειμώνα μια φορά αρκεί. Ελέγχουμε πάντα πριν το πότισμα το χώμα. Αν είναι νωπό δεν ρίχνουμε νερό. Επίσης σημαντικό είναι κατά το πότισμα να μην βρέξουμε τα φύλλα του.

Μόλις τελειώσει η ανθοφορία του, κλαδεύουμε το φυτό για να μπορέσει να πετάξει καινούρια κλαδάκια.

Χρυσάνθεμα στο βάζο

Ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα λουλούδια. Αλλαγή νερού, κόψιμο μίσχων τακτικά ώστε να ομορφαίνουν τον χώρο μας και να φτιάχνουν την διάθεση μας. Διαβάστε εδώ πως θα διατηρήσετε περισσότερο τα λουλούδια στο βάζο

⇒ Επιλέξτε ένα χρυσάνθεμο που να έχει περισσότερα μπουμπούκια και όχι ανοιχτά λουλούδια. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να σας εντυπωσιάζει που είναι όλο ανθισμένο αλλά θα το χαρείτε περισσότερο.

Αγοράστε χρυσάνθεμο on-line

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

X