Η στερλίτσια, είναι γνωστή και ως “πουλί του παραδείσου” και αυτό γιατί τα ασυνήθιστα και εξωτικά της λουλούδια μοιάζουν με χρωματιστά πουλιά που πετάνε. Είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο εντυπωσιακά εξωτικά φυτά του κόσμου.

Αν και υπάρχουν μόνο πέντε αναγνωρισμένα είδη της στερλίτσιας, οι δύο πιο γνωστές είναι η Strelitzia Reginea και η Strelitzia Nicolai.

Η Strelitzia Reginea, η πιο κοινή και διαδεδομένη στη χώρα μας. Το άνθος της αποτελείται από 3 έντονα πορτοκαλί σέπαλα και 3 μοβ-μπλε πέταλα τα οποία αποκαλύπτονται μέσα από ένα σκληρό μυτερό ράμφος και τα φαρδιά φύλλα της που θυμίζουν κουπιά. Αντίθετα τα λουλούδια της Strelitzia Nicolai, έχουν λευκά σέπαλα με μπλε πέταλα και τα φαρδιά φύλλα της μοιάζουν πολύ με τα φύλλα του φυτού της μπανάνας.

Η στερλίτσια, έχει εισαχθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε περιοχές με ηλιόλουστο και ζεστό κλίμα. Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια. Γνωστές για το θερμό τους κλίμα και είναι το επίσημο λουλούδι του Λος Άντζελες.

Το 1993, η RHS (βρετανική Βασιλική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών) της χάρισε το βραβείο Garden Merit (σήμα ποιότητας που χορηγείται από το 1922 στα φυτά του κήπου).

Παραδόξως μπορεί να εγκλιματιστεί πολύ εύκολα στο μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας και έτσι μπορούμε να τη χαρούμε στους κήπους μας. Λόγω της εγχώριας παραγωγής μπορούμε να την προμηθευτούμε ως κομμένο λουλούδι για τα βάζα μας, σε σχετικά χαμηλές τιμές.
Πώς πήρε το όνομα της

Η Charlotte του Μεκλεμβούργου-Strelitz, ήταν σύζυγος του Βασιλιά Γεωργίου ΙΙΙ. Άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με την βοτανολογία το 1772, όταν ο σύζυγος της κληρονόμησε τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους Kew. Το 1773 έβαλε υπεύθυνο τον Βρετανό βοτανολόγο Sir Joseph Banks για να επεκτείνει και να δημιουργήσει τελικά έναν από τους κορυφαίους βοτανικούς κήπους.

Εκείνος, ότι είχε επιστρέψει από ένα ταξίδι που έκανε με τον εξερευνητή και θαλασσοπόρο Captain Cook και είχε συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό εξωτικών φυτών από όλο τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον της βασίλισσας στη βοτανική, την οδήγησε σε ένα φυτό που είχε ο βοτανολόγος από τη Νότια Αφρική, το πουλί του παραδείσου, το οποίο και ονομάστηκε προς τιμή της : «Strelitzia Reginae».
«Strelitzia», δηλαδή το όνομα της βασιλικής οικογένειας και «Regina» από τη λατινική λέξη που σημαίνει «βασίλισσα».

Τι συμβολίζει

Το πουλί του παραδείσου, έχει πολλές και διαφορετικές έννοιες, επειδή είναι τόσο εξωτικό και ασυνήθιστο. Συμβολίζει την μεγαλοπρέπεια λόγω της εξωτικής του εμφάνισης και χαρίζεται στην 9η επέτειο του γάμου, δεδομένου ότι θυμίζει την πίστη. Είναι ιδανικό δώρο επίσης για να στείλετε ευχές για εγκαίνια, γέννηση, απόκτηση νέου σπιτιού και συγχαρητήρια για μια νέα αρχή.
⇒ Αντιπροσωπεύει τη χαρά, την επιτυχία, την πίστη και την αισιοδοξία.

Στερλίτσιες στο βάζο

Έχουν μεγάλη διάρκεια και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξεπερνάνε τον έναν μήνα ζωής. Το κάθε λουλούδι ανθίζει δυο φορές, δηλαδή όταν χαλάσει το πρώτο λουλούδι, το αφαιρούμε τραβώντας το με το χέρι μας και αυτό θα βγάλει και δεύτερο από κάτω.

Προκειμένου να διαρκέσουν ένα μήνα στο βάζο του σαλονιού μας, θέλουν την καθιερωμένη περιποίηση για κομμένα λουλούδια, όπως, συχνή αλλαγή νερού και λοξό κόψιμο κοτσανιού με ένα μαχαίρι κάθε δεύτερη μέρα.

Δείτε περισσότερα : Για να διατηρήσετε τα λουλούδια στο βάζο.

Στερλίτσιες σε σύνθεση

Οι συνθέσεις παίρνουν άλλο ύφος μόλις τοποθετηθεί έστω και μια στερλίτσια σε αυτές. Σε συνδυασμό με τις περίφημες ορχιδέες σιμπίντιουμ και τα μοναδικά ανθούρια, μπορούν να δώσουν μια εξωτική ζωντάνια σε κάθε χώρο που θα φιλοξενηθεί η σύνθεση.

Στερλίτσια φυτό

Είναι φυτό εξωτερικού χώρου, αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και φτάνει σε ύψος περίπου τα 1,5-2 μέτρα.
Σαν φυτό δεν κάνει κορμό, απλά βγαίνουν από το χώμα τα σκληρά φύλλα και τα λουλούδια της, το κάθε ένα με το δικό του στέλεχος, και ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο.

Είναι ευαίσθητη στο ψύχος, γι΄αυτό, το χειμώνα, καλό είναι να την προφυλάσσουμε κατάλληλα και να προστατεύουμε τα ευαίσθητα φύλλα της από ισχυρούς ανέμους για να μην σκιστούν.

Φως

Αφήστε την να απολαύσει τον ήλιο χειμώνα-καλοκαίρι.

Πότισμα

Απαιτεί κανονικό πότισμα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, ώστε να διατηρείται σταθερή η υγρασία της.
Κατά το φθινόπωρο, και ειδικά τον χειμώνα, πρέπει να μειώνετε την ποσότητα του νερού και να φροντίζετε να στεγνώνει το χώμα της μεταξύ των ποτισμάτων.

Το πότισμα του φυτού να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, αποφεύγοντας να λιμνάζει το νερό στο πιάτο της γλάστρας, διότι η υγρασία θα δημιουργήσει καφέ κηλίδες ή σχισίματα στα φύλλα της.

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

X