Θέλουμε να κρατήσουμε την ανάμνηση μιας τρυφερής στιγμής, μιας γλυκιάς χειρονομίας ή ακόμα για να δώσουμε μια vintage πινελιά στο χώρο μας.

⇒ Η αποξήρανση των λουλουδιών, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε και να κλειδώσουμε την ομορφιά τους.

Η διαδικασία, εξαρτάται από την υγρασία, την θερμοκρασία, την ποιότητα του λουλουδιού και φυσικά το είδος του και γι΄ αυτό το λόγο δεν μπορούν όλα τα λουλούδια να αποξηραθούν με επιτυχία.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποξηράνουμε ένα φρέσκο μπουκέτο λουλουδιών χωρίς πολύ δουλειά και καθόλου δαπάνη.

Δύο εύκολοι και παραδοσιακοί, είναι :

  1. αποξήρανση στον αέρα
  2. αποξήρανση στο βάζο

1. Αποξήρανση στον αέρα

Συγκεντρώνουμε όλα τα λουλούδια και τα δένουμε με ένα σπάγκο ή με μια κορδέλα. Στη συνέχεια, ψεκάζουμε με τη γνωστή σε όλους λακ για τα μαλλιά και τα κρεμάμε ανάποδα.

Για να πετύχει η διαδικασία αποξήρανσης, παίζει σημαντικό ρόλο ο χώρος που θα τα τοποθετήσουμε. Επιλέγουμε ένα σκοτεινό και ξηρό μέρος, πχ ένα ντουλάπι που δεν χρησιμοποιούμε.

Αποφεύγουμε τα υπόγεια, βεράντες, γκαράζ όπου η υγρασία μπορεί να καταστρέψει τη διαδικασία. Όσο σκοτεινό είναι το σημείο που θα τα τοποθετήσουμε τόσο θα τα βοηθήσουμε να διατηρήσουν το χρώμα τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ο χρόνος της αποξήρανσης ποικίλει ανάλογα με το είδος των λουλουδιών και τις περισσότερες φορές μπορεί να διαρκεί έως και 4 εβδομάδες. Όταν λυγίζουμε το κοτσάνι και σπάει, είναι έτοιμο το μπουκέτο μας, διαφορετικά αν λυγίζει απλά, θέλει ακόμα τον χρόνο του.

√ Ιδανικά λουλούδια με αυτόν τον τρόπο αποξήρανσης, είναι τα τριαντάφυλλα.

Tips

  • Αφαιρούμε τα πιο πολλά φύλλα από τα λουλούδια, για να αποτρέψουμε όσο γίνεται την ενυδάτωση τους.
  • Τα λουλούδια που θέλουμε να αποξηράνουμε, δεν πρέπει να έχουν ανοίξει πολύ. Αν είναι πολύ ώριμα, θα πέσουν τα πέταλα τους κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Ιδανικό είναι ένα μπουκέτο που να έχει όσο το δυνατόν πιο κλειστά μπουμπούκια.
  • Επειδή θα μείνουν αρκετές μέρες σε κλειστό χώρο, είναι απαραίτητο να κρεμαστούν ανάποδα. Ο αέρας θα κυκλοφορεί καλά γύρω τους και έτσι αποφεύγουμε ανεπιθύμητα σημάδια μούχλας.

 


2. Αποξήρανση σε βάζο

Μια ακόμα εύκολη μέθοδος αποξήρανσης, είναι με τα λουλούδια μέσα σε βάζο με νερό.
Γεμίζουμε λοιπόν ένα βάζο με ελάχιστο νερό (περίπου 5εκ.) και τοποθετούμε τα λουλούδια μας αφού τους έχουμε ήδη αφαιρέσει τα πιο φύλλα.

Το νερό πρέπει να είναι λίγο, ίσα που να ακουμπάνε τα κοτσάνια μέσα σε αυτό.
Τοποθετούμε το βάζο σε σκοτεινό μέρος για μια έως δύο εβδομάδες. Μόλις εξατμιστεί το νερό, τα λουλούδια μας είναι έτοιμα και κυρίως αποξηραμένα.

Στην περίπτωση που δεν έχει εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμα και τα αφήνουμε πάλι μέχρι να πετύχει η διαδικασία αποξήρανσης.

√ Ιδανικά λουλούδια γι’ αυτήν τη μέθοδο, είναι οι ορτανσίες.

Tips

Αν τα λουλούδια έχουν την τάση να γέρνουν, παίρνουμε ένα λεπτό σύρμα, το καρφώνουμε στην κεφαλή του λουλουδιού και το περιστρέφουμε σιγά σιγά αγκαλιάζοντας το μίσχο ελαφρά μέχρι κάτω.

Αν δεν θέλετε να φαίνεται το σύρμα μπορείτε με ένα πράσινο tape να καλύψετε όλο το κλωνάρι, όπως στην παρακάτω εικόνα.

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

X