Η ορτανσία είναι από τα πιο αγαπητά ανθοφόρα φυτά

Διατίθενται προς πώληση από τα ανθοπωλεία κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Αποτελεί ιδανική επιλογή για πολλούς στολισμούς γάμων, βαπτίσεων και νυφικά μπουκέτα.

Ορτανσία

Αλλαγή χρώματος λουλουδιών

Τα άνθη της ορτανσίας πριν ανοίξουν εντελώς έχουν πρασινωπή απόχρωση. Ακόμα και τότε καταφέρνει να μας μαγεύει με τις τεράστιες μπάλες που είναι έτοιμες να ανθίσουν και να δώσουν χρώμα και ζωντάνια τον κήπο ή τη βεράντα μας.

Το ph του εδάφους αλλάζει το χρώμα των λουλουδιών. Ανάλογα με την οξύτητα του εδάφους, μπορεί να αποκτήσουν ροζ ή μπλε χρώμα. Για να πετύχετε το κατάλληλο ph πρέπει να προμηθευτείτε το ανάλογο λίπασμα και να το προσθέσετε στο χώμα της.
Σε όξινα εδάφη τα άνθη της γίνονται μπλε και σε αλκαλικά γίνονται ροζ και σε ροζ.

⇒ Θέλετε ροζ λουλούδια;

Αύξηση ph εδάφους → χρειάζεστε χώμα περισσότερο αλκαλικό.

Ορτανσία

⇒ Θέλετε μπλε λουλούδια;

Μείωση ph εδάφους → χρειάζεστε χώμα περισσότερο όξινο.

Ορτανσία

Το ανάλογο λίπασμα με τα κατάλληλα οργανικά στοιχεία, είναι προτιμότερο να το προμηθευτείτε από φυτώριο. Μιλήστε με τον γεωπόνο, εξηγήστε του ακριβώς τι χρειάζεστε και εκείνος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα για να χαρείτε και να καμαρώσετε σωστά την αγαπημένη ορτανσία σας. Προσέξτε την ποσότητα του λιπάσματος και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες γιατί η παραπάνω ποσότητα μπορεί να καταστρέψει τις ρίζες του φυτού.

Θυμηθείτε ότι :

  • Αρχικά το φυτό πρέπει να είναι υγιές, διότι η αλλαγή στο ph του εδάφους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική υγεία του.
  • Επειδή το νερό και το λίπασμα επηρεάζουν την οξύτητα του εδάφους και φυσικά το χρώμα των λουλουδιών, η διαδικασία για το ph του εδάφους θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αν επιθυμείτε φυσικά το ίδιο χρώμα και την επόμενη χρονιά.

Αν σας έφεραν δώρο μια μπλε ορτανσία και θέλετε να παραμείνει με μπλε λουλούδια, είναι αναγκαίο να φροντίσετε για το ph του εδάφους της, διαφορετικά το χρώμα της θα αλλάξει στην δεύτερη ανθοφορία.

Ορτανσία
Ορτανσία

Η σωστή φροντίδα θα προετοιμάσει την ορτανσία σας για μια μόνιμη θέση στη βεράντα και στο κήπο σας.

Υγρασία

Το νερό είναι ένας σημαντικός παράγοντας και εξαρτάται από την εποχή και γενικά τη θερμοκρασία.

  • Το χειμώνα ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα
  • Το φθινόπωρο 2-3 φορές την εβδομάδα
  • Το καλοκαίρι θέλει καθημερινό πότισμα, το χώμα της πρέπει να είναι μονίμως ελαφρά νοτισμένο και την προστατεύουμε από τον μεσημεριανό ήλιο.

Σημαντικό είναι η γλάστρα να μην ακουμπά ούτε στο πιατάκι ούτε στο δάπεδο. Βάλτε μερικά στηρίγματα ώστε να εξασφαλίσετε άριστη αποστράγγιση.

Έλεγχος της υγρασίας

Και στις τρείς παραπάνω περιπτώσεις, ρίχνετε λίγο νεράκι αφού πρώτα ελέγξετε με το χέρι σας την υγρασία του εδάφους.
Μπορεί με το μάτι να φαίνεται η επιφάνεια του χώματος στεγνή, ενώ λίγα εκατοστά παρακάτω να είναι νωπή. Αν είναι νωπό το χώμα δεν ποτίζουμε, ενώ αν το αισθανθούμε στεγνό ρίχνουμε λίγο νερό.

Έτσι εξετάζοντας με το χέρι μας το έδαφος, βλέπουμε αν η ορτανσία μας πρέπει να ποτιστεί ή όχι.

Όταν η ορτανσία φτάσει στο στάδιο που δεν έχει καθόλου φύλλα, δεν ποτίζετε καθόλου. Αντίθετα αν έχει μόνο φύλλα, ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό.

Ορτανσία
Ορτανσία

Φωτισμός

Η ορτανσία δεν αντέχει το άμεσο ηλιακό φως. Εάν την φυτέψετε σε εξωτερικό χώρο, προτιμήστε ένα ημισκιερό μέρος, που να μην την χτυπάει απευθείας ο μεσημεριανός ήλιος γιατί θα ζητάει συχνότερο πότισμα. Φροντίστε επίσης να την προστατεύσετε από δυνατούς ανέμους.
Αν σας έκαναν δώρο μια ορτανσία και θέλετε να την χαρείτε μέσα, μπορείτε να την κρατήσετε για λίγο διότι δεν επιβιώνει σε θερμές συνθήκες. Τοποθετήστε την ορτανσία κοντά σε ένα παράθυρο και όχι ακριβώς μπροστά από ένα.

Λίπανση

Η ορτανσία δεν απαιτεί πολύ ιδιαίτερη λίπανση. Ένα καλό ισορροπημένο λίπασμα μπορεί να εφαρμοστεί πριν από την ανθοφορία της, στα τέλη του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Σταματήστε τη λίπανση το φθινόπωρο, όταν η επιβραδύνεται η ανάπτυξη της.

 

Ορτανσία
Ορτανσία

Κλάδεμα

Τα παλιά λουλούδια και τα σάπια φύλλα στο χώμα, μπορείτε να τα αφαιρείτε οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να βλάψετε την άνθιση για το επόμενο έτος.
Η ορτανσία, διατηρεί τα εντυπωσιακά λουλούδια της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα άνθη της απαρτίζονται από μικρά ανθάκια που σχηματίζουν μια μεγάλη μπάλα. Κατά την άνθιση της, μερικά από αυτά τα ανθάκια ξεραίνονται. Αυτά μπορούμε να τα αφαιρέσουμε προσεκτικά με ένα μικρό ψαλιδάκι. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τα πλαϊνά που είναι γερά. Έτσι θα καταφέρουμε η μπάλα να γίνεται μεγαλύτερη, αφού τα ανθάκια που αφήσαμε επάνω, απορροφούν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

Το κλάδεμα γίνεται πάντα μετά την ανθοφορία της και με προσοχή αν θέλουμε να επιτύχουμε μελλοντική ανθοφορία του φυτού.
Κόβουμε τα κλαδιά που έχουν ξεραμένα λουλούδια, και πάνω από το σημείο που υπάρχει το πράσινο φυλλαράκι.
Κλαδεύοντας την ορτανσία, την βοηθάμε να αναπτυχθεί καλύτερα και να επιτύχουμε μια υγιή ανθοφορία.

Στείλτε μια ορτανσία δώρο σε κάποιον που εκτιμάτε και θα του δώσετε μεγάλη χαρά όταν αντικρίσει τα πανέμορφα λουλούδια της!

Ορτανσία
Ορτανσία
Ορτανσία
Ορτανσία
Ορτανσία
Ορτανσία

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

X