Η ίριδα με τη λεπτή και ελκυστική της εμφάνιση, έχει την ικανότητα να μαγνητίζει τα βλέμματα. Είτε όταν προσφέρεται μόνη της, είτε σε συνδυασμό με άλλα λουλούδια καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή και το θαυμασμό μας.

Ονομασία και Συμβολισμός

Στην ελληνική μυθολογία, η Ίρις ήταν η θεά του ουράνιου τόξου και αγγελιοφόρος του Δία και της Ήρας. Οδηγούσε το ουράνιο τόξο σαν μια πολύχρωμη γέφυρα από τον ουρανό στη γη και μετέφερε μηνύματα. Από εκεί έμεινε και η λέξη ίρις που σημαίνει “μάτι του ουρανού”. Αυτό το όνομα δόθηκε επίσης στο χρωματιστό μέρος των ματιών μας, ίσως επειδή ο καθένας από μας κουβαλάει μαζί του ένα κομμάτι ουρανού.

Eίναι το σύμβολο της ιδέας και της επικοινωνίας. Οι αρχαίοι Έλληνες φύτευαν συχνά ίριδες στους τάφους των συζύγων τους ως φόρο τιμής στη θεά Ίρις, της οποίας καθήκον ήταν να μεταφέρει τις ψυχές των γυναικών στα Ηλύσια Πεδία. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η ίριδα συνδέθηκε με τη γαλλική μοναρχία. Το Fleur-de-Lis, που αποτελεί σύμβολο της Γαλλίας από τον 13o αιώνα, είναι ένα στυλιζαρισμένο μοτίβο ίριδας.

Αποχρώσεις

Το γένος Iris περιλαμβάνει περίπου 300 είδη. Στην Ελλάδα βρίσκουμε 10 από αυτά. Ανθίζει το χειμώνα και συνεχίζει και την άνοιξη στις πιο κρύες περιοχές.

Οι πιο δημοφιλείς είναι οι μπλε ίριδες, όμως υπάρχουν και σε πολλά άλλα χρώματα, όπως λευκές, κίτρινές, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινες, ακόμη και μαύρες.

Η μαύρη ίριδα είναι από τα σπανιότερα λουλούδια στον κόσμο καθώς εμφανίζει ένα μοναδικό συνδυασμό χρωμάτων, που χαρακτηρίζεται από ένα σκούρο πορφυρό χρώμα (σχεδόν μαύρο) με μια μαγευτική απόχρωση λιλά και μια λευκή κηλίδα στο κέντρο του λουλουδιού.

Η ίριδα ήταν το αγαπημένο θέμα ζωγραφικής σε πολλούς πίνακες και ιδιαίτερα από μεγάλους καλλιτέχνες. Μετά το τριαντάφυλλο που είναι στην πρώτη θέση, οι ίριδες εμφανίζονται σε έργα ζωγραφικής του Λεονάρντο daVinci, του Vincent van Gogh, του Claude Monet, του Paul Cezanne και φυσικά σε πολλούς ακόμα μεγάλους καλλιτέχνες.

Ερμηνεία Χρωμάτων

Με βάση το χρώμα τους, οι ίριδες μεταφέρουν ποικίλα μηνύματα.

  • οι μπλε την πίστη και την ελπίδα
  • οι ροζ εκφράζουν το θαυμασμό
  • οι κίτρινες αντιπροσωπεύουν το πάθος
  • οι λευκές συμβολίζουν την αγνότητα

Οι συνδυασμοί και τα χρώματα επιλογής για να δημιουργήσετε ένα υπέροχο μπουκέτο με ίριδες είναι άπειρα. Δείτε παρακάτω μερικά από τα λουλούδια που μπορείτε να συνδυάσετε για να έχετε ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Μία σύνθεση με ίριδες είναι πάντα ιδανική για να ευχηθείτε και να στείλετε την αγάπη σας στα πρόσωπα που επιθυμείτε.

Επιλέξτε ανάμεσα σε δύο τύπους λουλουδιών, με το ίδιο σχήμα, δημιουργώντας παράλληλα και μια μοναδική χρωματική αντίθεση μεταξύ τους.

Συμβουλές διατήρησης λουλουδιών στο βάζο

  • Ελέγχουμε και ανανεώνουμε καθημερινά το νερό πάντα με δροσερό (όχι παγωμένο).
  • Ξεπλένουμε τα κοτσάνια που βρίσκονταν στο παλιό νερό και τα κόβουμε λοξά 1-2 πόντους ώστε να βοηθήσουμε τα λουλούδια, να λάβουν το φρέσκο καθαρό νερό και να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους στο βάζο.
  • Αφαιρούμε προσεκτικά όσα φύλλα ακουμπάνε στην επιφάνεια του νερού για να μην μας σαπίσουν.
  • Αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε τα λουλούδια κοντά σε καλοριφέρ.

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

X