Τα λουλούδια εκτός από το να ομορφαίνουν τον χώρο μας, φτιάχνουν και την διάθεση μας.

Γιατί όμως τα λουλούδια μας, μαραίνονται τόσο γρήγορα;

⇒ Να θυμάστε ότι για να τα προστατέψουμε και να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, το κλειδί, είναι η σωστή τους ενυδάτωση και εχθρός τους, τα βακτήρια, η υπερβολική ζέστη και οι ξηρές θερμοκρασίες δωματίου.

Με τέσσερα καθημερινά βήματα, μπορούμε να τα διατηρήσουμε φρέσκα και ζωντανά… και φυσικά να τα χαρούμε ακόμα περισσότερο!

1. Αλλαγή νερού

Ανανεώνετε με φρέσκο και χλιαρό νερό, αφού πρώτα έχουμε καθαρίσει το βάζο μας από υπολείμματα του παλιού νερού.

Ο μεγαλύτερος εχθρός των λουλουδιών είναι τα βακτήρια, που συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζονται στο νερό. Αυτό αρχίζει να θολώνει, τα λουλούδια μας αφυδατώνονται και στο τέλος μαραίνονται.

→ Αν δώσουμε στα λουλούδια μας, ένα φρέσκο και καθαρό περιβάλλον, απαλλαγμένο από βακτήρια, είναι σίγουρο ότι θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο!

2. Κόψιμο μίσχων

Για να πάρουν την απαραίτητη υγρασία, κόβουμε τους μίσχους λοξά, 1-2 πόντους, λίγο πριν την τοποθέτησή τους στο βάζο. Το ίδιο κάνετε κάθε φορά που αλλάζουμε το νερό.

Η λοξή κοπή, ανοίγει περισσότερο την περιοχή απορρόφησης νερού και επίσης εμποδίζει την άκρη του να ακουμπά απευθείας στον πυθμένα του βάζου.

Πάντα, χρησιμοποιείτε ένα κοφτερό μαχαίρι και όχι ψαλίδι, για να αποτρέψετε τον τραυματισμό του μίσχου. Στον τραυματισμό τους, μπορεί να συμβάλλει και το γεγονός αν προσπαθήσετε να στριμώξετε στο βάζο περισσότερα λουλούδια από όσα χωράει.

3. Αφαίρεση φύλλων

Αφαιρείτε τακτικά τα μαραμένα άνθη. Το ίδιο κάνετε και με τα φύλλα που ακουμπάνε στην επιφάνεια του νερού.

Τα σάπια φύλλα, είναι ένα καλό μέσο για τα βακτήρια και τους μύκητες, εμποδίζοντας την ενυδάτωση των λουλουδιών.

→ Ποτέ δεν αφαιρείτε όλα τα φύλλα κατά μήκος του των βλαστών, τα λουλούδια απαιτούν τα φύλλα τους, ως σημαντικό μέρος της διαδικασίας κατά την ενυδάτωση τους.

Κατά την αφαίρεση των φύλλων ή το λοξό κόψιμο των μίσχων, προσέξτε μην δημιουργήσετε χαρακιές ή πληγές στους μίσχους με αποτέλεσμα να αφήσετε «ανοιχτές πληγές», στις οποίες τα βακτήρια θα εισέλθουν.

4. Τα λουλούδια σε δροσερό μέρος

Δεν τοποθετείτε το βάζο με τα λουλούδια κοντά σε ρεύματα, σε άμεσο ηλιακό φως, κοντά σε καλοριφέρ, air condition, ή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή θερμότητας.

Συνοπτικά, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε :

Do

  • Πάντα χρησιμοποιούμε καθαρό βάζο με φρέσκο χλιαρό νερό
  • Κόβουμε λοξά τους μίσχους, το πολύ 1-2 πόντους
  • Αφαιρούμε τα φύλλα που ακουμπούν στην επιφάνεια του νερού
  • Ελέγχουμε και να ανανεώνουμε καθημερινά το νερό

Dont’s

  • Δεν στριμώχνουμε στο βάζο περισσότερα λουλούδια από όσα μπορεί να δεχτεί
  • Δεν χρησιμοποιούμε υποκατάστατα συντήρησης, όπως ασπιρίνη, ζάχαρη, χλωρίνη και άλλα διάφορα κόλπα
  • Δεν αφαιρούμε όλα τα φυλλώματα από το στέλεχος
  • Αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε τα λουλούδια σε άμεσο ηλιακό φως, κοντά σε καλοριφέρ,aircondition, ή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή θερμότητας.

Extra tip

Αν θέλετε να αποξηράνετε ένα μπουκέτο ή ακόμα και ένα τριαντάφυλλο, αρκεί να το αναποδογυρίσετε και να το ψεκάσετε με λακ. Αφήστε το για μέρες, σε ένα δωμάτιο ή ντουλάπι, που να μην έχει υγρασία.

Διαβάστε περισσότερα για τους τρόπους αποξήρανσης των λουλουδιών.

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

X