Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας τη γαρδένια, αυτόματα νοσταλγούμε το μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών της. Για να προκύψουν όμως αυτά τα υπέροχα λευκά λουλούδια, θα πρέπει να την φροντίσουμε κατάλληλα ώστε τα μπουμπούκια της να μας ανταμείψουν.
Δεν είναι εύκολο φυτό και έχει πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις. Για πολλούς είναι μια πρόκληση, για κάποιους άλλους είναι σχέση αγάπης.

Πώς είναι δυνατόν να μην λατρέψεις μια ανθισμένη γαρδένια, φουντωμένη και καμαρωτή, που στέκει στο μπαλκόνι σου; Κάθε φορά που βρίσκεσαι δίπλα της, κατακλύζεσαι από το θαυμάσιο χαρακτηριστικό της άρωμα. Ναι, είναι απαιτητική, αλλά για την μυρωδιά της και μόνο, αξίζει την απόλυτη προσοχή και φροντίδα μας.

Πήρε το όνομά της από τον Alexander Garden, φυσιοδίφης από το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας και ανήκει στα οξύφυλλα φυτά (όπως και η ορτανσία, η αζαλέα, η καμέλια). Το μεθυστικό της άρωμα, μας ταξιδεύει μαγικά και αιχμαλωτίζει για πάντα τις αισθήσεις μας. Είναι έντονο και συνάμα γλυκό και αισθησιακό.

Τονίζει την αισθησιακή και κομψή πλευρά της γυναίκας και δεν είναι τυχαίο που έχει επιλεγεί ως βάση σε πολλά καλλυντικά. Με νότες απο γαρδένια, αρώματα, σαπούνια, κρέμες, αφρόλουτρα και τόσα άλλα, με μυρωδιές σύνθετες και μακράς διαρκείας.

Συμβολισμός

Η σπάνια ομορφιά της και το υπέροχο άρωμα την κάνουν ακαταμάχητη σε πολλούς. Είναι σύμβολο της κρυφής αγάπης και του μυστικού έρωτα. Δηλώνει τον έρωτα και το πάθος και είναι από τα παραδοσιακά λουλούδια που φορούν οι άνδρες ως μπουτονιέρες. Τα λευκά της πέταλα, είναι ένδειξη της αγνότητας, της αθωότητας, της σεμνότητας και της ειλικρίνειας.

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία για την σωστή συντήρηση της :

 • σωστό πότισμα
 • κατάλληλη λίπανση
 • προστασία από το κρύο και τον ήλιο

Θερμοκρασία

Η σωστή θερμοκρασία είναι απαραίτητη για την ανθοφορία της γαρδένιας.
Ιδανική θερμοκρασία την ημέρα είναι 18°C-21°C και τη νύχτα 15°C-17°C.

Φως

Λατρεύει το έντονο φως, αλλά αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Να προσέχετε τα μεσημέρια, που ο ήλιος είναι πιο ζεστός για να μην καεί. Όταν πέσει επάνω της απευθείας ο ήλιος, της καίει τα φύλλα και χωρίς αυτά είναι απίθανο να αναπτυχθεί σωστά.
Τον χειμώνα, θυμηθείτε να την προστατέψετε κατάλληλα, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασία πέφτει απότομα.

Πότισμα

Το πότισμα στην γαρδένια είναι επίσης αρκετά σημαντικό για την υγεία και την ανθοφορία της.
Θέλει πολύ νερό (να μην έχει άλατα) και να μην αφήνετε το χώμα να στεγνώνει.
Είναι απαραίτητο να διατηρείτε το χώμα της ελαφρά νωπό, γι’ αυτό καλό είναι να το ελέγχετε τακτικά. Σκαλίστε το με τα δάχτυλα σας και αν το αισθανθείτε να τρίβεται χωρίς υγρασία, ήρθε η ώρα να την ποτίσετε. Όταν είναι ανθισμένη, χρειάζεται λιγότερο νερό.

Χώμα

Η γαρδένια προτιμά το ελαφρώς όξινο χώμα. Η σύνθεση του θα ενισχύσει την ανάπτυξη της και της θα εξασφαλίσει τη σωστή αποστράγγιση νερού.
Το καλύτερο χώμα για την γαρδένια, είναι το καστανόχωμα.

Λίπανση

Δεν πρέπει να παραμελείτε την λίπανση της, δίνοντας της πλήρη και ισορροπημένη τροφή.
Μπορείτε να βάλετε βιολογικό λίπασμα για φυτά ανθοφορίας ή ακόμα καλύτερα λίπασμα ειδικό για οξύφυλλα φυτά. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά προϊόντα που στη σύνθεση τους εμπεριέχονται όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη να λάβει η γαρδένια.
Επίσης, η γαρδένια για να αναπτυχτεί και να διατηρήσει το πράσινο φύλλωμα, θέλει σίδηρο. Τον εφαρμόζετε σε δοσολογία όπως ακριβώς αναγράφεται στο προϊόν που αγοράσατε.

Ασθένειες

Ελέγχετε συχνά τα φύλλα, το χώμα και τα κλαδιά της για τυχόν παράσιτα. Θα βρείτε πολλά προϊόντα στην αγορά που είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση τους.

Κλάδεμα

Μπορείτε να την κλαδέψετε αμέσως μετά την ανθοφορία της. Μην κόψετε όμως όλα τα φύλλα της.
Η άνθιση ξεκινάει περίπου τον Μάϊο. Όταν εμφανίσει μπουμπούκια, θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου 2-4 μηνών, ώστε να απολαύσετε την ανθισμένη και μυρωδάτη σας γαρδένια.


Με μια γρήγορη ματιά:

Στόχος είναι να υπάρξει η κατάλληλη ισορροπία του νερού, του αέρα και των θρεπτικών συστατικών.

⇒ Θερμοκρασία → δεν αντέχει το πολύ κρύο, δεν αντέχει τον καυτό ήλιο
Ατμόσφαιρα → όχι κοντά σε ρεύματα και κλιματιστικά
Πότισμα → τόσο όσο να διατηρούμε ελαφρά νωπό το χώμα της
Ανθοφορία → ξεκινάει τον Μάϊο
Κλάδεμα → μετά την ανθοφορία
Χώμα → καστανόχωμα
Λίπανση → από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο μία φορά το μήνα και το ίδιο επίσης από τον Σεπτέμβριο μέχρι τέλος Οκτώβρη


Προσοχή :

 • Μην μετακινείτε την γαρδένια σας συχνά.
 • Όχι στην υπερβολική υγρασία.
 • Απομακρύνετε τα σάπια φύλλα από το χώμα.
 • Μην το αφήνετε το χώμα της να είναι πολύ στεγνό, ούτε και πολύ νωπό.
 • Η γλάστρα δεν πρέπει να είναι σε πιατάκι.
 • Όσο και να σας βολεύει, δυστυχώς θα πρέπει να υπάρχει κενό κάτω από την γλάστρα, ώστε να γίνεται σωστή αποστράγγιση και να διατηρούνται υγιείς οι ρίζες της.

Αν παρατηρήσετε :

 • καφέ σημάδια στις άκρες των φύλλων της, οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα.
 • κιτρίνισμα στα φύλλα, έλλειψη σιδήρου.
 • πτώση στα φύλλα της, μαρτυρά ότι την ποτίζετε ή πολύ ή λίγο. Μπορεί επίσης να οφείλετε, σε υπερβολικό λίπασμα ή ακόμα και γιατί δέχεται πολύ φως.
 • πτώση των μπουμπουκιών, οφείλεται σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας, όταν υπάρχει δηλαδή πολύ ξηρός αέρας. Το υπερβολικό πότισμα ή το ελάχιστο που δέχεται είναι επίσης ένας λόγος, καθώς και η ανεπαρκής λίπανση και φωτισμός.

Γενικά προσπαθήστε να θυμηθείτε την περιποίηση που της προσφέρετε από την στιγμή που την αποκτήσατε, για να κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση της.

Αγοράστε ΓΑΡΔΕΝΙΑ on-line

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

X