Πολλοί θεωρούν ότι η ημέρα του Αγ.Βαλεντίνου δημιουργήθηκε εσκεμμένα και κυρίως για εμπορικούς λόγους. Ωστόσο, δεν είναι μια σύγχρονη επιχειρηματική δημιουργία αλλά έχει αρχαίες ρίζες, με σημαντικά γεγονότα, πολιτιστικά αλλά και θρησκευτικά. Γύρω από αυτήν τυλίγονται πολλοί θρύλοι και ανακαλύπτουμε ιστορίες που μας ταξιδεύουν στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πώς ξεκίνησε ;

Στις 13 – 15 Φεβρουαρίου, γιόρταζαν τα Λουπερκάλια, προς τιμή του θεού Λούπερκου (Lupercus-κυνηγός λύκων), του θεού της γονιμότητας. Ο Λούπερκους ήταν προστάτης των βοσκών και συνδεόταν με το θηλασμό και την ανατροφή του Ρωμύλου από τη Λύκαινα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του φεστιβάλ, γυμνοί άνδρες χτυπούσαν νεαρές κοπέλες, με λωρίδες από δέρμα κατσίκας για να τους μεταδώσουν τη γονιμότητα. Με ένα σύστημα λοταρίας οι άντρες επέλεγαν το ταίρι τους και παντρευόντουσαν. Έβαζαν δηλαδή τα ονόματα των γυναικών σ’ ένα κουτί και οι άντρες παντρευόντουσαν αυτή που θα τους τύχαινε στο λαχνό.

Η γιορτή Λουπερκάλια είχε σχέση με τη γονιμότητα και την εκλογή συντρόφου και διατηρήθηκε μέχρι και το 494 μ.Χ..
Καταργήθηκε από τον πάπα Γελάσιο τον Α΄, ο οποίος την θεωρούσε άκρως παγανιστική και ειδωλολατρική και στη θέση της (14 Φεβρουαρίου) μπήκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, μάρτυρα της χριστιανικής πίστης από τη Ρώμη.

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος, και πώς έγινε ο προστάτης των ερωτευμένων;

Η προέλευση αυτής της ημέρας χρονολογείται από το 270 μ.Χ. και ξεκίνησε με τη σύγκρουση ανάμεσα σε έναν ιερέα (τον επίσκοπο Βαλεντίνο που ζούσε στη Ρώμη και πραγματοποιούσε μυστικές τελετές γάμων στους στρατιώτες) και σε έναν ηγεμόνα (τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β΄).

Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β’, θεωρούσε ότι οι παντρεμένοι άνδρες είχαν περισσότερο συναισθηματικό δέσιμο με τις οικογένειές τους και ότι ο γάμος τους έκανε αδύναμους στρατιώτες.
Έτσι, εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε τους γάμους για να διασφαλίσει την ικανότητα και αφοσίωση των στρατιωτών του, επιδιώκοντας να ενισχύσει το στρατό του. Η απαγόρευση του γάμου ήταν μεγάλο σοκ για τους Ρωμαίους, όμως δεν τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πανίσχυρη επιθυμία του αυτοκράτορα τους.

Ο επίσκοπος Βαλεντίνος, έχοντας συνειδητοποιήσει αυτήν την αδικία και αψηφώντας τον αυτοκράτορα, τελούσε μυστικούς γάμους στους νεαρούς στρατιώτες.

Ήταν θέμα χρόνου όμως, μέχρι ο Κλαύδιος να το μάθει και να διατάξει την σύλληψη του.
Στην φυλακή, ο Κλαύδιος προσπάθησε να προσηλυτίσει τον Βαλεντίνο στον παγανισμό, αλλά απέτυχε παταγωδώς αφού ο τελευταίος αρνήθηκε να συμφωνήσει με τον αυτοκράτορα, υποστήριξε τις ιδέες του ενάντια στην απαγόρευση του γάμου και προσπάθησε με τη σειρά του να τον προσηλυτίσει στον Χριστιανισμό. Όλα αυτά εξόργισαν περισσότερο τον Κλαύδιο και έδωσε άμεσα εντολή να καταδικαστεί σε μαρτυρικό θάνατο.

Όσο ο Βαλεντίνος ήταν στη φυλακή, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του. Λέγεται ότι λίγο πριν από την εκτέλεσή του, της έγραψε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα υπογράφοντας στο κλείσιμο της επιστολής του :

Από τον Βαλεντίνο σου“. Μια φράση η οποία έμεινε στην ιστορία των αιώνων.

Ο Βαλεντίνος αρνήθηκε να αποκηρύξει την θρησκεία του και εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου, 269 μ.Χ..

Η 14η Φεβρουαρίου δηλαδή, είναι στην πραγματικότητα η μέρα που πέθανε ο Άγιος Βαλεντίνος και η μέρα που σήμερα τιμάμε την μνήμη του. Από τότε η συνήθεια της ανταλλαγής μηνυμάτων, καρτών, λουλουδιών και δώρων πήρε μεγάλες διαστάσεις. Ξεκίνησε ένα έθιμο γιορτής στην αγάπη και στον έρωτα. Ένα έθιμο που όλοι στις 14 Φεβρουαρίου εκφράζουμε με δώρα και κάνουμε εκπλήξεις στους δικούς μας Βαλεντίνους. Ένας φόρος τιμής στον Άγιο Βαλεντίνο που θυσίασε τη ζωή του για να κάνει ζωντανή την αγάπη σε αυτό τον κόσμο.
Με τον ερχομό του Χριστιανισμού, η ημέρα αυτή έγινε γνωστή ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και έγινε ο προστάτης των ερωτευμένων.

Σήμερα εκφράζουμε την αγάπη και τον έρωτα μας και φυσικά θέλουμε κάτι ξεχωριστό και μοναδικό για το ταίρι μας. Από όλες τις ειδικές περιπτώσεις που γιορτάζουμε στη διάρκεια του έτους, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ίσως η πιο κατάλληλη, για να δείξουμε την αγάπη μας στο πρόσωπο που επιθυμούμε, με ένα όμορφο μπουκέτο από αγαπημένα λουλούδια.

Λουλούδια για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Στην πραγματικότητα, αν και τα κόκκινα τριαντάφυλλα είναι διαχρονικά και κλασσικά είναι η πιο κοινή επιλογή όσον αφορά την ημέρα αυτή, δεδομένου ότι εκφράζουν το πάθος και την αγάπη.

Υπάρχουν πολλά λουλούδια για την ημέρα των ερωτευμένων που θα μπορούσατε να προσφέρετε και να κάνετε έκπληξη.
Σκεφτείτε ποιο είναι το αγαπημένο του/της χρώμα ή αν έχει κάποιο συγκεκριμένο λουλούδι που αγαπάει και επιλέξτε αυτό. Να είστε σίγουροι ότι όχι μόνο θα εντυπωσιαστεί για την κίνησή σας, αλλά θα εκτιμήσει πολύ το ότι έχετε στο μυαλό σας πράγματα που του/της αρέσουν.

Ζητήστε από το ανθοπωλείο να σας φτιάξει ένα πολύχρωμο και χαρούμενο μπουκέτο λουλουδιών, ώστε όταν το προσφέρετε να φαίνεται σε αυτό όλη η ευτυχία και η αγάπη που νιώθετε.

Επιλέξτε μια σύνθεση με λουλούδια και συνδυάστε την με αρκουδάκι, μπαλονάκι, σοκολάτες, καραμέλες ή ότι άλλο επιθυμείτε.

Τριαντάφυλλα

Προσφέρετε κόκκινα τριαντάφυλλα. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι από τα πιο δημοφιλή λουλούδια και η προτίμησή τους φτάνει στην κορυφή. Μπορείτε αν θέλετε να τα συνδυάσετε και με άλλα χρώματα όπως ροζ ή λευκά.

Τουλίπες

Επιλέξτε ένα μπουκέτο τουλίπες που συμβολίζουν την αιώνια αγάπη.

Ζέρμπερες

Μια ρομαντική ιδέα για δώρο είναι οι ζέρμπερες που χαρίζουν ζωντάνια με τα φωτεινά τους χρώματα. Σίγουρα θα φέρουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπο που αγαπάτε.

Λίλιουμ

Γεμίστε την καρδιά του/της αγαπημένης σας με το υπέροχο άρωμα των λίλιουμ. Θα τα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία από χρώματα και σχέδια.

Ορχιδέες

Η ορχιδέα σιμπίντιουμ είναι μια εξαιρετική επιλογή για εσάς που θέλετε να ξεχωρίσετε με κάτι μοναδικό.

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

X