Τα φυτά μπορούν να ζωντανέψουν κάθε χώρο, είτε πρόκειται για το σπίτι είτε για το γραφείο. Είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγικότητα, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και ενισχύουν τη διακόσμηση του χώρου μας.

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία από τα οποία θα προκληθούν πιθανά προβλήματα στη φροντίδα των φυτών.

Το πότισμα και το φως.

Μπορούν να μαραθούν επειδή δεν λαμβάνουν το σωστό φως, ή γιατί δεν έχουν πάρει τη σωστή ποσότητα νερού.

Πότισμα

Το πότισμα και γενικά η σωστή υγρασία οφείλεται απόλυτα σε εμάς, τον χρόνο φροντίδας που θα διαθέσουμε, τις σωστές γνώσεις για το πότε πρέπει να ποτίσουμε κάθε φυτό που έχουμε ξεχωριστά.

Φως

Το φως από την άλλη έχει δύο παράγοντες. Ο ένας παράγοντας είναι να έχουμε άπλετο φως, αλλά επειδή λείπουμε συχνά από το σπίτι τον αποκλείουμε από τα φυτά μας να τον δεχτούν. Ο άλλος είναι να έχει ελάχιστο ή και καθόλου φως γιατί γενικά ο χώρος μας δεν έχει πρόσβαση σε φωτεινά σημεία, όπως ένα εσωτερικό ισόγειο, ένα ημιυπόγειο, κάποιοι κοινόχρηστοι διαδρόμους, ή ένα σκοτεινό γραφείο. Τι γίνεται λοιπόν αν στο σπίτι μας δεν έχουμε άφθονη ποσότητα του ηλιακού φωτός; Τα ψεύτικα φυτά και λουλούδια δεν είναι η λύση.

Παρακάτω θα δείτε τέσσερα φυτά εσωτερικού χώρου, που μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Θα αναπτυχθούν μεν πιο αργά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν άριστα στο χώρο μας.

Ζάμια

Πράσινο φυτό, που μεγαλώνει γρήγορα χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα και μπορεί να αναπτυχθεί και σε αρκετά σκιερά σημεία. Η ζάμια,  έχει πολύ λίγες απαιτήσεις και γενικά είναι αρκετά ανθεκτικό στο να επιβιώσει σε περιστασιακή αμέλεια φροντίδας.

Πότισμα : χρειάζεται πολύ λίγο νερό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αυτό οφείλετε στον παχύ σαρκώδη κορμό, που χρησιμεύει ως δεξαμενή νερού σε περιόδους ξηρασίας.

Σανσεβιέρια

Ένα από τα ανθεκτικότερα φυτά με μακριά και μυτερά φύλλα στα οποία μέσα αποθηκεύει νερό και ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα της είναι στεγνό. Δεν θέλει μεγάλη φροντίδα και είναι ιδανικό για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πολλά για τα φυτά και τη φροντίδα τους.

Γνωστή και ως «γλώσσα της πεθεράς», ανήκει στα φυτά που φιλτράρουν τις τοξικές ουσίες και καθαρίζουν τον αέρα στο χώρο προσφέροντας ένα πιο καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Η σανσεβιέρια απελευθερώνει οξυγόνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα και γι’αυτό μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και στο υπνοδωμάτιο.

Πότισμα: μόνο νερό όταν το χώμα είναι στεγνό. Γενικά χρειάζεται πολύ λίγο νερό σε ποσότητα. Το καλοκαίρι κάθε 20 ημέρες είναι αρκετό και κατά τη διάρκεια του χειμώνα μία φορά το μήνα.

Δράκαινα Massangeana

Αγαπημένο σε πολλά νοικοκυριά και γραφεία είναι η δράκαινα μασαντζιάνα, που αν και αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτεινά σημεία, ανέχεται και μπορεί να επιβιώσει σε χαμηλότερες συνθήκες φωτισμού. Σε ένα δωμάτιο που δεν μπαίνει πολύ φως θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της με αποτέλεσμα να μην βγάζει νέα φύλλα και απλά θα παραμείνει στο ίδιο μέγεθος.

Πότισμα: Να στεγνώνει μεταξύ των ποτισμάτων. Περιμένετε μέχρι η επιφάνεια του εδάφους να είναι στεγνή στην αφή και στη συνέχεια ποτίζετε καλά. Αποφύγετε το πότισμα με κρύο νερό και όχι στο υπερβολικό νερό διότι θα προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες.

Φιλόδενδρο

Αναρριχητικό φυτό που προσαρμόζεται εύκολα και παραμένει υγιές σε κλειστούς χώρους. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις φροντίδας και ανέχεται συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Πότισμα : κρατάτε το έδαφος του ελαφρά υγρό και προσέχετε να γίνεται καλή αποστράγγιση. Αν το φυτό, παρουσιάσει κίτρινα φύλλα, οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα.

Κρατήστε τα φύλλα του καθαρά, σκουπίζοντάς τα με ένα υγρό πανί, τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να απομακρύνετε τη σκόνη.


Tα παραπάνω 4 φυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε γλάστρες με χώμα. Υπάρχουν όμως και τα μπαμπού (lucky bamboo) που μπορούν να αναπτυχθούν σε βάζο με λίγο νερό.

Απλά βάλτε τα μπαμπού στο νερό και φροντίστε να το ανανεώνετε συχνά. Σύμφωνα και με το Feng Shui, είναι καλή επιλογή για τη διακόσμηση χώρου επειδή φέρνουν τύχη, υγεία, πλούτο, αφθονία, αγάπη και ευημερία στο σπίτι και το γραφείο που θα τοποθετηθούν.

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

X